Image Alt

DEKORATIVA

Prvi zapisi o upotrebi dekorativne kozmetike datiraju iz drevnog Egipta, četiri hiljade godina pre nove ere. Kod Starih Egipćana mirisna ulja i šminka bili su sastavni deo lične higijene.

Crvenu glinu oni su mešali sa vodom i koristili je za bojenje lica i tela. Šminkanje očiju imalo je poseban značaj. Kao osnovu za zelenu boju koristili su malahit, a za plavu ultramarin. Ugljenom su tamnili kapke i trepavice, a okside gvožđa koristili za pravljenje ruževa.

Osnovna uloga šminke najčešće se svodi na prikrivanje mana i isticanje lepog. Šminka služi i kao nosilac određenih poruka. Afrička plemena određene boje koriste da označe pripadnost plemenu, porodici ili položaj u plemenskoj hijerarhiji. Tokom srednjeg veka šminka je u Evropi bila zabranjena i smatrana je đavoljim oružjem. To je važilo samo za siromašne, dok se predstavnici visokog društva nisu odricali ulepšavanja. Šminka je održavala statusni simbol i bila rezervisana za najviše slojeve.

Kroz vekove šminka je menjala svoj izgled i tehničke karakteristike, ali njena funkcija ostaje nepromenjena.

Danas je sastavni deo života savremene žene. Kada se radi o business look-u koji nanosimo same u 7h ujutru za 5 min, postoje situacije i prilike gde želimo zablistati u svom sjaju a tada nam je potreban maser za šminku..

Tu smo da vam izađemo u susret i ispratimo sva Vaša glam izdanja i posebne prilike.. mi verujemo da će lepota spasiti svet!